onsdag 20 mars 2013

Språknördarna konfererar

Kusinen, aka teckenspråkstolken, har flyttat söderöver. Idag hade hon ett tolkuppdrag i närheten, och därför passade hon på att sova över hemma hos oss igår. Hela kvällen satt vi vid middagsbordet, drack lite vin och pratade om teckenspråk och tolkning. Pinsamma anekdoter (tystnadsplikt råder så givetvis ingen info om vem eller var dessa personer fanns) om bildtelefonitolkning mellan två nakna personer, om hen som ringde och sjukanmälde sig, helt naken. Och ja, bildtelefoni igen. Chefen såg ju inget med den stackars tolken som satt där och jobbade fick väl se saker hen inte ville se....

Vi passade också på att nörda ner oss totalt i en teckenspråksapp; Jämförde olika tecken för samma ord. Skrattade gott åt tecknet för Eslöv (tråkig) och ännu mer åt Ystad (vodka) och Höllviken (typ näsan i vädret, mallig) och funderade över varför Australien är tecknat som något man plockar upp och sedan kastar bort. Tänk vad roligt man kan ha med ett lexikon (säger hon som gärna sitter och läser ordböcker och atlas)

2 kommentarer:

 1. :) australien tecknas så då man tecknar känguru så ;) fast det förstod ni väl. Ja ibland e tecken skoj. Mwn herr jösses det där om nakna bildtel fy vem vågar göra så? ?!!! Tänk om man har samma tolk i en annan uppdrag sen puuhh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fy f-n vad pinsamt och sedan möta den tolken hos typ urolog eller gynekolog... :-)

   Nja, jag tänkte mer på auslantecknet för Australien (som också finns i Svenskt teckenspråkslexikon). Ser verkligen ut som att man plockar upp något med långfingrar och tummar och sedan liksom kastar det framåt/utåt. (Runda långfingrar, framåtriktade och nedåtvända, kontakt med magen, förs sedan framåt i en uppåtgående båge samtidigt som de förändras till sprethänder)

   Radera