tisdag 5 mars 2013

CI 2

Maken och jag har under en längre tid varit rörande överens om hur vi ställer oss till ett andra CI för Henry och idag var det dags att träffa LäkarKarolina nere på CI-teamet i Lund för att få hennes och övriga CI-teamets åsikt. Henry var glad som en lärka och pratade med allt och alla, flirtade med Karolina och var allmänt underhållande. Till och med öronkollen, inklusive världens snabbaste vaxborttagning, var helt ok (i vanliga fall skriker han som en stucken gris men idag var det tydligen ok att kolla i öronen).

Vi fick kolla lite mer detaljerat på det senaste audiogrammet som gjordes när vi var nere för senaste CI-kontrollen och sedan ville läkaren veta hur vi kände inför ett eventuellt CI 2. Vi är båda överens om att Henry hör för bra med hörapparat, till och med för bra utan hörapparat, för att förstöra den naturliga hörsel han har kvar. Det händer också oerhört mycket inom hörselforskningen och det, sammantaget med vår upplevelse av Henrys hörsel, gör att vi ställer oss mycket tveksamma till ett CI till.

LäkarKarolina höll helt med oss! Oftast får man en mycket bättre ljudbild om man kan kombinera CI med hörapparat, CI't förstärker diskanten så att vokalljuden blir bättre och tydligare medan hörapparaten ger mer stöd åt basen och därmed också språkmelodin. Kontentan av det hela är att så som Henrys hörsel är i dagsläget blir det inget andra CI. Skulle hans hörsel blir oändligt mycket sämre i framtiden (ett år, fem år, tio år. Vem vet.) får vi ta ställning till frågan igen men just nu är det iallafall inte aktuellt.

Det känns väldigt skönt att både vi och professionen har samma åsikt i denna fråga. Vi har givetvis all rätt att säga nej men att veta att proffsen uppfattar Henrys hörsel på samma sätt som vi känns bra. Det är skönt att för en gång skull inte behöva kämpa och slåss för vårt beslut och vår åsikt. Mycket skönt.

4 kommentarer:

 1. Vad härligt att läsa! Vill passa på att tacka dig, Emma, för din blogg. Det har väldigt inspirerande att läsa om hur ni jobbar och tecknar med Henry. Det får en att hålla uppe modet när det känns motigt med just teckenspråket. :-)
  /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad glad jag blir! Genom att hjälpa mig själv bearbeta saker kan jag även hjälpa andra, det känns väldigt fint!

   Hoppas att Gustav börjat återhämta sig och att han har blivit bättre.

   Radera
 2. Precis min uppfattning!

  Jag som själv har ett CI-öra och ett Hörapparatöra upplever att ljudbilden nu är "komplett". Jag får den mjuka språkmelodin i hörapparatörat men med hjälp av CI får jag konsonanterna så att orden blir "hela". Jag provar ibland att försöka höra med enbart CI och det går, men det är ett hackigt staccatoljud.

  Nu är det förvisso så att det inte går att jämföra ett barn med en vuxen och övning ger färdighet osv, men jag tycker också att ni gör helt rätt som väntar med det andra örat, så länge Henry faktiskt hör basen där.

  Nackdelen är förstås att man kanske inte har riktningshörsel, men det kan säkert variera från person till person. Och Henry har väl normalt synfält, så han ska nog snabbt kunna uppfatta varifrån ljuden kommer ändå ;-)

  Hälsningar från Tina i Helsingborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tina!

   Känns skönt att höra från någon som faktiskt vet hur kombinationen CI/HA kan upplevas. Det är inte alltid lätt att fatta alla dessa beslut utan att kunna få någon feedback från lillplutten. I detta fallet känns det iallafall som det rätta beslutet.

   Radera