fredag 8 februari 2013

Nu blev jag arg igen

Kom hem efter en mycket trevlig jobbkonferens och möttes av ett brev från Försäkringskassan. De har beviljat vårdbidrag (bra) men endast en fjärdedel (obra). En fjärdedel innebär den lägsta ersättningsnivån som ges, och där det ska finnas ett vård- och tillsynsbehov på minst sju timmar per vecka. Kassan motiverar beslutet med att Henry fortfarande är så liten. I augusti nästa år går beslutet ut så om lite knappt ett och ett halvt år kan vi vänta oss en mirakelåterhämtning av Henrys hörsel, allt enligt den kassa kassan.

Jag blir så arg och upprörd över det faktum att Försäkringskassan inte verkar vilja förstå hur mycket tid vi faktiskt lägger på Henrys funktionsnedsättning. Från det att Henry vaknar på morgonen tills det att han lägger sig på kvällen måste vi konstant tänka på hur vi pratar med Henry, hur vi befinner oss i rummet i förhållande till honom så att han får optimal ljussättning på den person som pratar med honom. Vi måste upprepa allt vi säger in absurdum (ni kan kalla mig Papegojemma). Vi behöver lära oss teckenspråk för att ge Henry en komplett kommunikation. Vi måste hålla oss uppdaterade kunskapsmässigt inom hörselområdet. Vi måste känna till Henrys rättigheter för att kunna ge honom de allra bästa möjligheterna till en bra utveckling. Vi måste hela tiden se till att han hör oss, att han uppfattar vad som händer runtomkring. Vi är stammisar på CI-teamet och Hörselenheten. Vi utbildar vår närhet, gör människor medvetna om hur Henry hör och vad det innebär för honom.

Och så har Försäkringskassan mage att säga att "Med hänsyn tagen till Henrys unga ålder samt att även icke funktionshindrade barn i den åldern har ett stort omvårdnadsbehov finner Försäkringskassan att det merarbete som Henrys hörselnedsättning innebär är av den omfattningen att rätt till en fjärdedels vårdbidrag föreligger"!

Jag var så arg att jag skakade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar