tisdag 12 februari 2013

Dagens löpsedel: Sjuk bebbe gör hörseltest!

Igår var vi i Lund för en första bedömning av ett eventuellt CI nummer två (som vi känner så här för). Stackars Henry var genomförkyld och dopad med Alvedon (som intages medelst ett förnöjt "aaaah") men ställde ändå upp och lekte med både audionomgunilla och logopedjonas, orken tröt efter ett tag men på det hela taget var han ganska samarbetsvillig.

Syftet för dagen var alltså att samla information kring ett eventuellt CI till och detta gjordes genom hörseltester på Henrys hörapparatsöra samt en språklig bedömning. Vi kommer också att träffa Henrys läkare om lite knappt en månad, och eventuellt också göra fler hörseltester för att se om vi kan se mönster i hans hörsel. Förhoppningen är ju givetvis att den allmänna bedömningen från proffsen är att det är helt ställt utom rimligt tvivel att Henry inte behöver ett CI till, det gör vårt jobb att säga nejtack så mycket lättare.

Vi började morgonen inne i audionomgunillas ljudtäta rum (en mycket skum känsla att befinna sig i ett rum helt utan biljud, ingen ventilation, inget eko över huvud taget. Det känns lite som att gå in i en tjock, dov, tät dimma fast utan att sikten är påverkad. Skumt är det iallafall.) med att testa Henrys naturliga hörsel. Hans naturliga hörsel består av ett "fungerande" högeröra eftersom det vänstra numera är så dövt det nog kan bli (tror vi iallafall). Henry fick göra ett tittlådstest (ljudfältsmätning) med en dansande ko, mycket spännande och roligt i ungefär två minuter. Testet gick till så att Henry satt i mitt knä med ett bord framför oss fyllt av roliga leksaker. När Henry hörde ett ljud var tanken att han skull vända sig mot ljudet och blev då "belönad" i form av en dansande ko....Efter ett tag ändrade han taktik och visade mot örat när han hörde ett ljud istället för att titta mot kon. När sedan audionomen berömde honom tecknade han att han minsann var duktig. Duktig kille!

Testet utan hörapparat visade att Henry hör omkring 80dB vilket är riktigt, riktigt
dåligt. En matberedare på full fart låter ca 80dB, ett godståg på 15 meters avstånd låter ca 80dB, en lastbil som håller 65km/h på 50 meters avstånd låter ca 80dB. Detta är vad Henry hör utan hjälpmedel. Med hörapparat blev resultatet oändligt mycket bättre. Tålamodet tröt ganska snabbt, trots att vi försökte distrahera honom så mycket vi kunde, så testet blev kanske inte så tillförlitligt. De frekvenser vi lyckades få ett reslutat på visade iallafall att han med hörapparat men utan CI kommer såpass långt ner i volym att han kan uppfatta språkljud. Definitivt inte alla språkljud som behövs men förhoppningsvis tillräckligt att fungera som ett komplement till CI't.

Henrys språkliga bedömning gick finfint. Han håller sig ungefär på samma nivå som hans hörande kollegor och det är definitivt inget fel på hans kognition. Han visar att han förstår en hel drös ord, han använder några och och tecknar några fler. Vårt jobb nu är att se till att han ligger i förkant så länge det går. Tids nog, med förskola och skola, kommer det att bli kämpigt för honom så ju bättre språklig förmåga han kan få nu, destå bättre förutsättningar har han senare i livet. Exakt samma som för alla andra människor, hörande eller icke-hörande.
11 kommentarer:

 1. Jag undrar om du ksn hjälpa mig. På Minis fördkoleavdelning har det börjat en liten kille med Downs Syndrom. Han tecknar. Nu har alla föräldrar fått i uppgift att ge sina barn teckennamn. Jag är nollställd på ideer! Minis riktiga namn börjar på O. Han är ofta glad, sjunger och pratar mycket. Hjälp!

  /tacksam mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken rolig uppgift! Min första spontana tanke var precis som Ögonblinks; roligt med handformen O.

   Kolla http://www.ling.su.se/teckensprakslexikon, där kan du söka massor av tecken!

   Radera
 2. Vilja, ett tips bara. Tecknet "roligt" men byt ut handformen mot ett O istället. Typ. Men man kan också ha något som inte alls är ett tecken. Som min yngste, när han var bebis rev han upp en rispa vid kindbenet så att det droppade blod. Därefter var rispan så tydligt framträdande att pappan tyckte att han skulle ha persontecknet: krokfinger (pekfingret böjd) längsmed rispan. Vissa har persontecken efter personlighet eller något från utseendet eller håret. Andra har sin initialbokstav och någon rörelse till det. Barnens fröken älskar halsband och har det som persontecken. En annan älskar blommor. En annan har en grop i hakan så då tecknas hon med pekfingret mot "gropen" med en liten rörelse till. En liten kille älskar tåg och fick det tecknet. En tjej hickade väldigt mycket som liten och fick samma rörelse som hicka men en annan handform.. Henry tecknas väl H-Y ? Det är ett jättebra persontecken. Låt fantasin flöda... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ådi, jag hade exakt samma tanke, "roligt" fast med ett O istället!

   Ja, Henry heter H-Y och storasyster Zoë bokstaven Z och blå för hennes blåa ögon. Jag älskar att läsa så därför blev det tecknet för läsa fast med en hand istället för två. Till maken har vi inte kommit på något klockrent men det kommer väl, har funderingar på auslantecknet för wombat(klohand med lillfinger och tumme under handflatan), som är ett australiensiskt djur). Tolkkusinen har ett litet långsmalt ärr mellan ögonbrynet och örat och det är hennes tecken. Ja, persontecken är kul!

   Radera
  2. Emma, kul att vi tänkte på samma typ av tips. Och du säger att du oroar dig för att inte lära dig tillräckligt i tsp? Du börjar ju t.o.m tänka som oss språkmässigt sett ;)

   Henry är ju super! Engelskt och svenskt uttal är så olika varandra. Lägg sen till svenskt teckenspråk och auslan. Han är fenomenal redan på blöjstadiet. Whoooaaaa!!!! Vilkas förtjänst är det tror du ;)

   Kramar   Radera
 3. Åh, tack för fina bästa tipsen! Ska genast kolla upp tecknet för rolig.

  SvaraRadera
 4. Ett problem bara, jag hittar inte, alternativt förstår inte tecknet för rolig och vilket är tecknet för O?

  Och idag när jag tänkte på övningen, det kanske är något att ta efter för de andra barnens föräldrar om Henry börjar på en "hörande" förskola?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tecknet för rolig är tummhanden (som tumme upp) som du typ slår mot bröstet. Bokstaven O är helt enkelt att du formar handet till ett o och så upprepar du rörelsen mot bröstet med o:et istället för tummhanden. Det finns en jättebra app till ajfön (och som testversion på androiderna) som heter Svenskt teckenspråkslexikon. Samma lexikon finns på Stockholms universitets hemsida:

   http://130.237.171.78/fmi/iwp/cgi?-db=Svenskt%20teckenspr%C3%A5kslexikon&-loadframes

   Ja absolut något att ta efter, tycker att det är en riktigt bra idé!

   Radera
  2. Jag hittade en annan app som heter teckna.se som var bra. Fick läsa ett introduktionsbrev om lilla killen idag och där var beskrivet att det teckenspråk de använder heter TAKK och skiljer sig från det "vanliga" teckenspråket, men bokstaven O där man gör "rolig" får det bli. Det passar Mini så bra så! :D

   Tack för den finfina hjälpen.

   Radera
  3. Ja, TAKK står för tecken som alternativ och kompletterande kommunikation och som fungerar mer som ett stöd till talad svenska.

   Jag gav Henrys blivande pedagoger som läxa att välja persontecken för varandra och berättade om din hemuppgift, kanon tyckte de!

   Radera
  4. Ja, de föräldrarna valde att berätta om sin pojkes handikapp för alla föräldrar på ett föräldramöte. Nu var Mini sjuk och jag kunde inte vara där, men med veckobrevet idag kom ett brev som de skrivit om honom. Jättefint skrivet och där beskrev de lite om hans personlighet, hur det fungerar att leva med hans handikapp, men också att de i princip lever ett vanligt liv.

   De beskrev också hur glada de var att lille U fått plats just på Minis förskola. Och jag tycker själv att den är fantastisk, så jag ville bara svara att de ska vara jätteglada för det. Jag vet redan sedan tidigare att vissa ur personalen tecknar, så det kan vara orsaken till att han fick plats just hos oss.

   Kul att det kunde inspirera!

   Radera