måndag 17 november 2014

Vi börjar gilla slingan

Först lite teori:

En slinga är enkelt förklarat en plastomsluten metalltråd (koppar kanske?) som utgår från en förstärkare som i sin tur är kopplad till TV'n. Slingan ligger i golvhöjd eller i taket och går i en cirkel ut från och tillbaka in i förstärkaren. Så fort TV'n sätts igång är slingan påslagen. Det som krävs är att hörapparaten och CI't har ett T eller M/T-läge aktiverad. Vid T-läget kommer det bara ljud från slingan in i apparaterna medan M/T-läget tar in både tv-ljud och omgivningsljud. Henrys CI och hörapparat har för närvarande M/T-läget aktiverat

Innan semesterperioden fick vi en slinga installerad i vårt vardagsrum. Henry var ganska icke-imponerad. Vi testade och han sa nej tack efter ett par minuter. Vid jämna mellanrum har vi frågat honom om han vill ha ljudet in i CI't och hörapparaten. Nej tack. För ett par veckor sedan provade vi igen men bara med hörapparaten och helt plötsligt gillade han det. Att sitta jämte honom med M/T-läget aktiverat är en sällsam upplevelse, TV'n hörs både framifrån och med en pyttefördröjning från Henrys hörapparat jämte mig. Märkligt.

De senaste gångerna vi använt slingan har han även velat ha CI't aktiverat. Jag har inte en aning om hur synkade CI't och hörapparaten är ljudmässigt men han verkar gilla kombinationen.

Den absolut största fördelen med slingan måste nog vara detta; jag behöver inte lyssna på Thomas the Tank Engine! Av med volymen på TV'n och på med M/T-läget. En klassisk win-win situation!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar