onsdag 9 januari 2013

TUFF

Skickade iväg anmälan till TUFF - teckenspråksutbildning för föräldrar, igår. Vecka åtta åker hela familjen till Önnestad folkhögskola utanför Kristianstad för att lära oss mer teckenspråk. Både maken och jag har gått Region Skånes intoduktionskurs och nu är det dags för nästa steg. TUFF drivs av fem olika folkhögskolor på uppdrag av Specialpedagogiska skolmyndigheten och består av 240 timmars utbildning. På tok för få timmar för att kunna ta till sig ett helt nytt språk men politikerna har bestämt att detta räcker. Jämför med SFI - svenska för invandrare, där de olika kurserna som erbjuds motsvarar ca 500 timmar. Jag kan bara dra den logiska slutsatsen att politikerna (oavsett färg) anser vi föräldrar som ska lära oss teckenspråk vara språkliga genier...

Iallafall, det ska bli väldigt roligt att åka iväg hela familjen. Att få träffa andra familjer med liknande erfarenheter kommer nog både vara nyttigt och skoj. Skönt för storasyster att träffa andra barn som också har syskon som inte hör. Skönt för oss att utbyta idéer, tankar och erfarenheter med andra föräldrar. Roligt att använda en annan del av hjärnan än den jag använder på jobbet (ekonom). Medan vi föräldrar ska försöka lära oss något tas barnen hand om av eleverna som går på folkhögskolans tolkutbildning. Massor av lek och samtidigt teckenspråksträning utan att det märks.

Idag har jag också mailat vår handläggare på Försäkringskassan angående den eviga kampen om vårdbidrag. Förvaltningsrätten gick också på kassans linje och sa nej, trots att de i beslutet nämner hur mycket tid vi lägger på Henrys funktionsnedsättning. Nekandet beror helt och hållet (hoppas jag iallafall) på att lillplutten var för lillpluttig när vi ansökte förra gången. Jag köper i och för sig inte det argumentet men jag orkar inte bråka en vända till. Så här i efterhand, när tiden för överklagan gått ut, borde jag kanske stretat emot lite till, bråkat lite till men just då orkade jag inte sätta mig ner och skriva ytterligare en överklagan. Vi har iallafall en ny ansökan liggande hos kassan, baserad på all den information vi lämnat tidigare. Så, nu får vi väl se vad de säger den här gången.
3 kommentarer:

 1. Vi fick precis också avslag från försäkringskassan gällande vårt vårdbidrag, grabben var för liten, behövde inte mer tillsyn än andra ungar i samma ålder tyckte de. Tråkigt att behöva fajtas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt tråkigt att behöva lägga tid på sådana saker när man kan fokusera energin mot bättre saker. Vi ska som sagt på't igen, nu när Henry är lite äldre. Vi får väl se om vi får dra det en gång till till Förvaltningsrätten. Överklaga, om ni orkar!

   Radera
 2. Hoppas ni får igenom det denna gången! Jag tänker att all den extra träningen i språk som ni måste lägga på Henry nu när han dessutom har ett CI borde väga tungt. Det är ju oerhört mycket mer arbete med kommunikationen mot normalhörande barn, man måste ständigt vara med och sätta ord på det barnet ser och vill veta mm. Vi fick fullt vårdbidrag med en gång utan att behöva överklaga, men det kanske är för att han är äldre? Hur som helst, stort lycka till!

  SvaraRadera