onsdag 4 april 2012

Som ett piano med saknade tangenter

Träffade specialpedagog och audionom från hörselenheten för första gången igår vilket var intressant. Det är ganska häftigt att få träffa alla dessa människor som verkligen vill Henrys bästa, som vet vem han är trots att han aldrig träffat dem.

För första gången fick jag nog en förståelse av hur mycket, eller lite, Henry faktiskt hör. Han har en medelsvår hörselskada som gör att han utan förstärkning inte hör alla de språkljud som finns i svenskan. Alla dessa ljud ligger lägre i volym än vad hans hörsel kan uppfatta. Med förstärkning kommer han att höra fler språkljud men inte alla. Audionomen liknade hans hörsel med ett piano som saknar vissa tangenter. Hur högt man än spelar en melodi kommer tonerna ända saknas. Med Henrys typ av skada förvrängs ljuden, vissa ljud saknas och andra låter annorlunda än för en fullt hörande person, det hjälper med andra ord inte att bara höja volymen.

På något lustigt sätt kändes det på det hela ganska bra att få lite mer klarhet i hur Henry hör, kanske är det början på någon slags acceptans. Han är ju världens bästa bäbis som bara råkar höra dåligt!

2 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt sätt att se det på! Klart att han är världens bästa - well, haha bland de bästa i alla fall :)

  SvaraRadera
 2. Jag har en annan cool förklaring som jag fick höra för en massa år sen när det gäller olika typer av hörselskador.
  Vissa av mina hörselskadade kompisar har hörselnedsättningen i mellanörat (t.ex att benen inte leder ljudet ordentligt osv) och vissa andra(som jag) har precis som Henry en hörselskada som sitter i snäckan där håren sitter.

  Förklaringen:
  Och om man tar dem som har en hörselnedsättning som bara är "dämpande", så är det att jämföra att läsa en text med en normal synnedsättning. Det är bara att ta på sig glasögonen så ser man vad det står. Och där är hörselskadan lite enklare då det egentligen bara gäller att ha en förstärkning av ljudet.

  Om man har en hörselskada som som innebär bortfall i ljudregistret (inne i hörselsnäckan), så är det ungefär som du kör igenom texten med en motorsåg. Rätt svårt att läsa :-)


  Och förresten - jag håller med dig han är en otroligt fin och charmig liten påg, precis som sin storasyster! :-)

  Ha det! //Tobbe

  SvaraRadera