tisdag 2 december 2014

Aqua+

Henrys CI heter Nucleus 5 och kommer från det australiensiska företaget Cochlear. Sedan något år tillbaka har det funnits en produkt som tillåter badande, en stor och ganska ful plastpåse som CI't stoppas in i (kallas av en del för CI-kådis eller cippkådis...). Henry själv är inte överimponerad av denna produkt, vi har erbjudit honom att prova men han har sagt nej tack. En gång har han använt den och konstaterade då att han kunde höra de andra barnen på simskolan. Kul tyckte han, men nej tack för påsen. Inte intresserad.

Nu har Cochlear släppt en ny produkt som de kallar Aqua+ som ser helt annorlunda ut jämfört med tidigare CI-kådis. Denna produkt anses inte av Region Skåne att vara ett hjälpmedel som barnet får föreskrivet utan det är upp till föräldrarna att betala.

Den är inte billig.

2.250 riksdaler kostar startpaketet till ett CI. Tänk de familjer där det finns två döva barn med två CI vardera. 10.000kr på ett bräde om barnen vill kunna höra när de badar.

Ikväll har jag författat ett brev till Region Skåne och Cochlear Sverige där jag och andra CI-föräldrar önskar att detta skydd ska ingå som ett föreskrivet hjälpmedel. Våra barn ska ha samma möjlighet att höra i vatten som de har på land. Det ska inte hänga på familjens ekonomi. Jag har ett preliminärbesked från CI-teamet i Lund att Region Skåne inte kommer att betala detta, när jag får det definitiva svaret skickas brevet med många föräldrars namn på.

Japp, vi har beställt ett splonkandes nytt skydd. Får väl se om det är 2.250kr slängda rakt ner i sjön.


Bild från cochelar.comGamla aquaskyddet. Bild från cochlear.com
3 kommentarer:

 1. Hej! Den här informationen har vi missat. Vi har samma problem med vår son när det är dags att bada väljer han hellre att ta av CI:t än att använda CI-skyddet. Hur går man tillväga för att beställa den och finns det mer information om det? Med vänlig hälsning Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Du får skapa ett konto på cochlear.se och därefter kan du beställa den. Klicka på den blåmarkerade länken i första meningen så kommer du till deras hemsida.

   Tänkte passa på att tipsa om en facebookgrupp som heter "föräldrar till hörselskadade barn". Det är en sluten grupp med MASSOR av föräldrar runt om i Sverige med hur mycket kunskap och erfarenhet som helst. Den här gruppen har betytt massor för min det, och är för mig väldigt väldigt viktig och värdefull.

   /Emma

   Radera
  2. Okej, tack ska genast gå med i den gruppen. Tack för hjälpen!

   Radera