söndag 23 juni 2013

Farligt avfallhttps://dl-web.dropbox.com/get/Kiddies/2013-06-23_19-42-01_289.jpg?w=AADwINGSdwCa0llL07Deq0vdCappzQEPaVVoQ10O3yevNwJapp. Hörapparater och framför allt CI'n gillar batterier. Det lilla batteriet används i hörapparaten och varar i ungefär en vecka. När Henry så småningom kommer att använda happens olika program kommer batteritiden att gå ner. De stora batterierna går till CI't, som tuggar upp två batterier åt gången, och varar i ungefär tre dagar (vaken tid).  På ett år kommer vi att byta CI-batterier ca 121 gånger och använda 242 batterier till en kostnad av 1815kr (en karta med 6 batterier kostar runt 45kr). I en familj med två barn som båda har dubbla CI'n blir batterikostnaden ca 7620kr på ett år och lite drygt 76 000kr under en tioårsperiod. Mycket pengar. Mycket.

Vi har tur som bor i ett landsting där batterier och andra tillbehör inte kostar något (vet inte hur det ligger till med fm-system och liknande eftersom vi inte kommit dithän ännu) men det sjuka är att detta inte är lika över hela landet. Hör du till landstinget i Jönköping till exempel får du betala barnets batterier själv. I Luleå betalar föräldrarna för hörapparatsbatterier men inte för batterier till CI. Vissa landsting anser att ett barn behöver ha bärbara förstärkningssystem både i skolan och på fritiden medan andra landsting anser att barnet bara får använda sina förstärkningssystem i skolan. Tråkigt för ditt barn om hen vill rida men inte kan höra ridläraren i ett akustisk katastrof som ett ridhus är. Barnet får väl samla frimärken istället. Då behöver hen överhuvudtaget inte lyssna alls och därmed behöver hen inte vara delaktig. Smidigt och billigt enligt landstinget. Himla fiffigt.

Det borde inte vara någon skillnad på om du bor i Huskvarna eller Höganäs, alla barn upp till 18 års ålder borde ha samma förutsättningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar