måndag 29 oktober 2012

CI-tankar

Snart är det dags för nästa steg i CI-utredningen och jag tänker mycket på om vi fattar rätt beslut. Jag är ganska säker, eller egentligen helt säker, på att ett CI är rätt för Henry men samtidigt är jag livrädd för att fatta fel beslut. Tänk om det visar sig att Henrys hörsel är mycket bättre än vad testerna visar? Tänk om vi förstör mer än vad vi tillför? Genom att vi tillåter ett implantat kommer hörseln i hans opererade öra att bli sämre än vad det är nu. Är det verkligen okej att fatta ett sådant beslut? På sätt och vis hade det nog varit lättare om han var döv, då hade vi iallafall inte riskerat att förstöra något som kanske fungerar okej. Samtidigt kan vi inte heller vänta och se vad han säger när han väl kan kommunicera ordentligt, ju längre vi väntar desto mer missar han i sin talspråksutveckling. Det kanske visar sig om fem år att ett CI nog hade varit ett mycket bättre alternativ än hörapparater men då har han missat fem års språkutveckling på grund av att han inte hört tillräckligt.

Som jag sa till en person som befinner sig i en liknande situation så önskar jag verkligen att det fanns ett facit, någon eller något som visar att vi gör rätt, att vi kommer att fatta rätt beslut. Jag vet ju att vi kommer att fatta det beslut som vi tror är bäst för Henry men det gör inte saken så mycket lättare. Att besluta om en annan människas hörsel är en stor sak och inget man bara gör i en handvändning. Beslutet handlar inte om liv eller död men det beslut vi tar kommer att forma Henry och påverka hans framtid.

Skitsvårt.

2 kommentarer:

  1. Skitsvårt verkligen! Vi har känt dessa känslor också, "han hör ju lite, om vi sätter in ett CI blir han ju helt döv när han inte har CI på sig, är det verkligen rätt?". Men häromdagen träffade vi psykologen i CI-teamet, han konstaterade krasst att sonen har ett dövt beteende. Okej, tänkte vi. Hans lilla hörsel gagnar honom knappt någonting. Så nu är vi väldigt positiva till CI, det känns som att det är hans enda chans till ett talspråk. Men visst är det stora och svåra beslut!

    SvaraRadera
  2. Det måste vara grymt jobbigt att vara i den situationen, att måste bestämma något åt sitt barn som man inte är 100% säker på. Jag tycker dock att ni har gjort rätt med CI, då på ett öra, och gett Henry en större chans att uppfatta omvärlden lättare. Men det är min åsikt :-) Och OM (jag säger OM) det nu inte skulle vara det bästa, SÅ kommer det GARANTERAT att finnas ännu mer coolare hjälpmedel i framtiden :-)

    Ha det! //Tobbe

    SvaraRadera